O moderných formách vzdelávania diskutuje vo Vranove vyše sto pedagógov

17.05.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 17. mája (TASR) - V priestoroch Základnej školy Juh vo Vranove nad Topľou diskutuje od dnešného rána vyše 100 pedagógov o inovatívnych formách vzdelávania. Konferencia učiteľov z viacerých kútov Slovenska nesie názov Učíme pre život.
Spomínanú konferenciu zorganizoval vo Vranove nad Topľou miestny Klub moderného učiteľa s podporou neziskovej organizácie Indícia. "Dnešná akcia, ktorá je prvou svojho druhu v našom regióne, pozostáva z prednáškovej časti a workshopu, kde sa pedagógovia prezentujú výsledkami svojej práce. Ide o profesionálov z praxe, ktorí pracujú na skvalitňovaní vzdelávania a chcú sa podeliť so svojimi skúsenosťami aj s ostatnými," priblížila ciele stretnutia učiteľov riaditeľka Základnej školy Juh Zlatica Halajová.
Podľa slov odborníčky na inovatívne školstvo Beáty Brestanskej pedagógovia v súčasnosti využívajú pri svojej práci čoraz častejšie informačné technológie (IT). Okrem bežných počítačov sú to napríklad interaktívne tabule. Podujatie podobné tomu dnešnému im pomôže zoznámiť sa s najnovšími trendmi v IT oblasti, ako aj s novými formami inovatívneho vzdelávania.
"Dôležité je však naštartovať aj zmenu myslenia pedagógov. Môžu k tomu napomôcť stretnutia, konferencie, no veľmi dôležité je aj ich samovzdelávanie," podotkla Bresťanská s tým, že učitelia by mali zároveň pravidelne reagovať na podnety svojich žiakov. "Prvý raz nastala doba, keď sa neučíme už iba od starších, ale aj od mladších," poznamenala.
Trendom modernizácie školstva sa v posledných rokoch uberá aj vzdelávanie na ZŠ Juh. Okrem využívania moderných IT zariadení tu používajú pri vyučovaní napríklad metódu Clil. "Učitelia počas vyučovacích hodín prechádzajú zo slovenského jazyka do angličtiny a naopak," priblížila jej aplikáciu Halajová. Dobré výsledky pedagógov prinášajú podľa jej slov aj takzvané monotematické dni. "Cez vytýčenú tému prechádzajú žiaci matematikou, slovenským jazykom či výtvarnou, alebo hudobnou výchovou. Učia sa naozaj veľmi tvorivo."
 

Vyberte región